Om fotograferingerne

Gravid fotografering

Jeg fotograferer gravide både i mit studie og ude i naturen. Det er vigtigt for mig at få lov at fotografere gravide og give dem et evigt minde om, hvor smukke de er, mens det lille mirakel er i maven. Det er nemlig fantastiske billeder og minder at have når maven er væk og man vil mindes denne specielle tid.

Der er mulighed for at have make-up artist på, så du bliver stylet og klar inden fotograferingen.

Jeg har en del kjoler, boder og stof, som kan lånes til selve fotograferingen, men det er selvfølgeligt også muligt at have sit eget tøj eller undertøj på. Det kommer meget an på, hvilke type billeder du ønsker.

Ønsker du billeder uden tøj eller hvor det er muligt at se meget bar hud, kan det være en god ide ikke at have stramtsiddende tøj på, der strammer/laver mærker på huden op til fotograferingen.
Det er muligt at have din kæreste/mand eller søskende til jeres kommende guldklump med på billederne, hvis I har ønsker om det.

Nyfødt fotografering

Ved fotografering af en lille nyfødt er det vigtigt at skabe tryghed og denne type fotograferinger kræver tid og tålmodighed. Nyfødte børn kan mærke, hvis jeg som fotograf eller I som forældre er utålmodige og anspændte, så mit job er at bevare roen og skabe den rette stemning omkring fotograferingen, således at vi opnår de perfekte billeder af jeres lille vidunder.

Jeg fotograferer jeres nyfødte barn, mens det sover, og den optimale alder for dette er, når barnet er 5-10 dage. Her har mor og barn lært hinanden at kende, og barnet sover ofte længe i en dyb søvn og bliver ikke så let forstyrret. Barnet er ligeledes lettere at placere i de ønskede positioner og lettere at ”krølle” sammen, som da det lå i livmoderen.

Til en nyfødt fotografering afsætter jeg omkring 3 timer. Dette gør jeg, så der er tid til at snakke med jer forældre om jeres ønsker til fotograferingen, og så I som forældre bliver trygge og afslappede ved selve fotograferingen. Ligeledes skal der være tid og plads til såvel bleskift som amning, og til at jeres barn finder ro og tryghed og kan falde i søvn. Da nyfødte normalt ikke falder i søvn uden tøj på, kan der let gå ½-1 time, før jeres barn falder i søvn, og før selve fotograferingen for alvor kan begynde – så det er vigtigt med tålmodighed.

Da jeres barn fotograferes nøgent, er der altid varmt i mit studie, og det vil derfor være en god ide at tage let tøj på. I forældre må gerne have tøj på, som I vil fotograferes i, hvis I vil have billeder sammen med jeres barn, plus en sort trøje (som jeg nogle gange bruger til billeder på sort baggrund) samt skiftetøj, da uheld, som vi alle ved, sker. I forældre kan slappe af under fotograferingen, men I skal dog også være forberedte på, at I indimellem kan medvirke på billederne eller hjælpe til for at sikkerheden er i top. Desuden kan det være godt at huske en sut, hvis jeres barn bruger det, flere stofbleer, da de nogle gange bruges som bleer under fotograferingen. Der er mulighed for at få kaffe, te og vand og lidt snack under fotograferingen, men har I brug for et større måltid, skal I selv medbringe det.

Det nyfødte barn har sin helt egen rytme og bestemmer selv, hvornår det sover og er vågen. Det kan være en god ide at hygge med jeres barn en times tid op til fotograferingen, og at passe amningen ind, så barnet skal spise når I kommer – dette for at barnet er mæt og søvnigt under selve fotograferingen. Ankommer jeres barn sovende til fotograferingen, vil jeg gerne tage det ud af autostolen, således at barnet ikke reagerer på sin mors duft og eventuelt vågner. Bliver jeres barn ked af det eller blot urolig under fotograferingen, prøver jeg at berolige det ved at vugge, trøste eller snakke til det. Det kan dog være nødvendigt at komme over til mor og få lidt tryghed og mad.

Under fotograferingen placerer jeg jeres barn i de ønskede positioner, og jeg hjælper barnets fødder og hænder på vej. Jeg skjuler altid barnets køn og viser det i stedet via hårbånd, huer, farver mm.

Jeg starter som regel med at fotografere jeres barn i wraps med et tørklæde over sig eller noget tøj på. Dette skaber tryghed for det nyfødte barn, da barnet fra livmoderen er vant til at være ”pakket ind”. Nogle opstillinger kræver, at jeres nyfødte barn er i dyb søvn, og andre gør ikke – derfor snakker vi, inden vi starter fotograferingen, om, hvilke billeder I ønsker. I er også velkomne til at tage egne rekvisitter, tæpper, bamser eller lignende med, hvis I har ønsker om at bruge dette på billederne. Dog kan jeg ikke garantere, at dette bliver brugt. Billeder af jeres nyfødte barn sammen med jer tages ofte som det sidste. Det er også muligt at få taget billeder sammen med søskende, hvornår de tages afhænger bl.a. af søskendes alder.

Det er forskelligt hvor meget det nyfødte barn vil være med til. Nogle kan klare én opstilling, mens andre kan klare flere opstillinger. Jeg presser aldrig jeres nyfødte barn, det afhænger derimod af, hvor meget det vil være med til. Nogle nyfødte sover tungt og er med på det hele, andre vågner let og skal over til deres mor og spise og kan derefter blive fotograferet igen. Jeg ender normalt med at have 20-30 billeder at vælge imellem.

Jeg fotograferer også billeder af nyfødte udenfor, dette er dog meget afhængigt af vejret og kan kun lade sig gøre om sommeren, på dage hvor det er dejlig varmt. Barnet bliver puttet indenfor, i den rekvisit det skal ligge i på billedet, og først når barnet sover godt og trygt, går vi ud og tager billederne. Ofte vil det være muligt at ligge barnet i forskellige kurve/kasser og også variere baggrunden.

Baby-/børne fotografering

Jeg fotograferer mange babyer, børn og søskende. Når jeg fotograferer børn er det vigtigt for mig at de får lov at lege og være sig selv. Det skal være hyggeligt og en god oplevelse for børnene.

Det kan være godt at tænke på påklædningen til fotograferingen. Det er vigtigt, at det ikke er tøj med pangfarver, mønstre i mange farver, logoer, prints eller sportsrelateret tøj. Jeg anbefaler, at tøjet enten er lyst eller mørkt foroven, dog ikke helt hvidt. Er der flere personer på billederne, er det også en god ide at farvekoordinere, så alle har tøj på i samme farvenuancer, men ikke fuldstændig ens klædt. Tøj med struktur, som f.eks. strik gør sig godt på billeder. Det samme gælder støvede farver, såsom gammelrosa, grå og støvet blå. I er meget velkommen til at spørge mig til råds forud for en fotografering, og evt. sende billeder af tøjet. Så kommer jeg gerne med gode råd. Til babyer og mindre børn har jeg også lidt forskelligt tøj, der kan lånes, hvis I har ønsker om det.

Ved børn under 1 år er der bestemte perioder, hvor det er bedst at fotografere dem. Dette er, når de er:

3-5 måneder: På dette tidspunkt kan de fleste børn ligge på maven og holde deres hoved. Barnet kan fokusere og er så småt ved at lære at koordinere sine arme og ben. Det bliver bevidste om sine omgivelser og de første rigtige smil kommer. I denne alder bliver barnet ofte fotograferet liggende på enten maven eller ryggen, og nogle opdager at de har tæer. Der er fokus på barnet ansigtsmimik, nysgerrighed og dejlige smil.

6-9 måneder: I denne alder kan de fleste børn sidde selv, men endnu ikke kravle. Der bliver skruet op for charmen, pludret løs og de første tænder er på vej. Barnet er bevidst om sine omgivelser og følger med i alt, hvad der sker. Alt skal undersøges og gerne med munden. Denne alder finder jeg ofte som den bedste alder at fotografere mindre børn. Her kan barnet sidde i ting, ligge på maven og muligvis møve sig fremad eller komme op i kravlestilling.

10-12 måneder: Barnet kan nu kravle og stå ved ting. Der er ofte fart på og det er super nysgerrigt og har ikke opmærksomheden samme sted ret længe. Der begynder også at være en del lyd på barnet, og ofte skal fotograferingen gå forholdsvis hurtigt, da vi kun har barnets opmærksomhed i kort tid. Her er det oplagt at tage billeder, hvor barnet står ved ting eller måske står helt alene. Der er også mulighed for at lave ”Cake smash” til barnets første fødselsdag.

On location

Jeg fotograferer ofte børn, søskende og familier ude i naturen. Det er som om, at det er lettere at slappe af ude i det fri, hvilket ofte giver mere naturlige billeder, der indfanger stemningen og følelserne, og jeg elsker at fotografere her. Jeg fotograferer også gerne børn i selskab med dyr og kæledyr.

Fotograferer vi ude, skal der tages højde for vejret og årstiden. Det er derfor vigtigt at klæde sig på efter vejret. Er det vinter og koldt, er det en god ide at tøjet er ”lag på lag”, og er det høj solskin skal sommertøjet på. Er der høj solskin, søger vi dog skyggen, da dette skaber de flotteste billeder. Det kan også være rigtig godt at fotografere i den “gyldne time” lige før solnedgang eller lige efter solopgang.

Noget der er vigtigt for at skabe gode billeder er påklædningen. Tøjet kan skabe hele billedet, vælg derfor tøjet med omhu. Det er vigtigt, at det ikke er tøj med pangfarver, mønstre i mange farver, logoer, prints eller sportsrelateret tøj. Jeg anbefaler, at tøjet enten er lyst eller mørkt foroven, dog ikke helt hvidt. Er der flere personer på billederne, er det også en god ide at farvekoordinere, så alle har tøj på i samme farvenuancer, men ikke fuldstændig ens klædt. Tøj med struktur, som f.eks. strik gør sig godt på billeder. Det samme gælder støvede farver, såsom gammelrosa, grå og støvet blå. I er meget velkommen til at spørge mig til råds forud for en fotografering, og evt. sende billeder af tøjet. Så kommer jeg gerne med gode råd. Hvis piger har en prinsessedrøm, kan der også laves rigtig søde billeder af piger i store fine drømmekjoler.

Bryllupsfotografering

Til bryllupper fotograferer jeg hovedsageligt portrætbilleder af brudeparret. Det er vigtigt for mig, at brudeparret er afslappet og føler sig godt tilpas, så de får en god oplevelse. Jeg stræber efter at få den ægte stemning frem. Det gør jeg i en enkelt stil, hvor jeg gerne vil indfange de naturlige og nogle gange lidt skæve billeder.

Er der fra brudeparrets side ønsker om det, fotograferer jeg også gerne, når bruden gøres klar, før, under og efter vielsen, til receptionen og til festen. Jeg er ”fluen på væggen” og søger at indfange den skønne stemning i reportagestil. Jeg sørger også for, at der tages en masse detaljebilleder fra dagen.

Forud for brylluppet holder vi et møde, så vi er helt enige om alle detaljer, og hvilke billeder I ønsker. På selve dagen møder jeg naturligvis op med godt humør og følger det program, vi har aftalt.